Hei!

 Har du lyst til å være for rytter?

Har du lyst til å være i stallen på fritiden?

Har du lyst til å hjelpe til på timer i ukedagene og turridning i helger og ferier?

 

Vi har et tilbud til alle lokale barn, ungdom, voksne og pensjonister som ønsker å tilbringe tid/mer tid i stallen og med hestene. Foruten om den ene rideskole timen i uken.

Her kommer litt informasjon om hva dette går ut på. Hva som kreves av kunnskaper for å kunne gjøre det, hva de ulike alternativene er.  Hva de ulike avtalene inneholder av forpliktelser og goder. Disse tilbudene er til for at alle som ønsker skal få samme mulighet til å tilbringe tid i stallen og med dyrene her på gården.

For-rytter:

 

Hva betyr det?

Det vil si at man har en avtale om å ri «sin egen» hest, et visst antall dager i uken.

Hvor mange dager avtales for hver og en. Helst faste dager.

Her har de mulighet til å trene litt ekstra, kose seg med hesten på tur eller på banen. Tilbringe kvalitetstid i stallen, så lenge de vil uten tidspress.

Hva gjør man?

For-rytter har da ansvar for å møkke, koste, stelle hesten og trene hesten på bane eller tur. Må selv, kunne hente hesten i luftegården. Og følge rutinene for stallen og for ridehallen, som står i reglementet. Dette blir på samme måten som å ha sin egen hest!

 

Hva kreves for å være for-rytter:

For-rytter må ha den samme kunnskapen som en stallassistent.

 

Ha god erfaring med å håndtere hesten selv. Kunne gjøre klar og sale hesten. Og kjenne til hvordan man legger opp en ridetime. Ri i alle gangarter og vise at man tar det ansvaret som følger med når man har «sin egen hest.»

 

Ride instruktøren godkjenner når elever er klare for å være for-ryttere.

 

Om man skal ri på tur, må man ha tatt trafikksikkerhetskurset, som holdes 2 ganger i året. Høst og i februar, når 2. rideskole halvår er i gang.

Samt delta i rideskolen. Der vil en få veiledning av instruktør, dersom det er utfordringer som har dukket opp når en har ridd for seg selv. Eller tips til hva man kan trene på og få tilbake melding på jobben man gjør.

 

Jeg, for-rytter og foreldre vil lage en egen avtale for den hesten en ønsker å være for-ryter på.

 

For-ryttere har første rett til å ri den hesten man har på for, på ulike treninger, aktiviteter og konkurranser vi har på gården.

 

Hva koster dette?

Det er to muligheter.

*Man kan man hjelpe til på gården og ikke betale noen ting.

(hva man skal hjelpe time med, avtales med hver og en)

*Eller man kan betale, ut ifra hvor mange dager man ønsker å ha avtalen.

(Pris for en dag i uken per mnd; 1000,- kr)

Inkludert er da skoing, veterinær, utstyr og alle daglige kostnader som man vanligvis har når man har sin egen hest.

 

Stallassisten:

 

Hva betyr det? Hva gjør man?

Han/hun gjør klar hestene til timen eller turen. Og hjelper til under ridetimene eller turer. Og annet forefallende arbeid som pussing av utstyr, møkking, kosting osv. Det som det er behov for på gården, til de ulike sesongene.

Hva kreves for å være stallassistent?

For å være stallassistent, må man være 12 år. En må kunne jobbe selvstendig og kjenne til alle rutiner som står i rutineboken og reglementet for stall og bruk av ridehall.

Hva får man?

Når en er stallassistent, blir man fulgt opp, slik at man stadig får mer kunnskap om flere områder innenfor hestefaget.

Tilpassing av utstyr, hvordan ta vare på utstyr, vurdering og tiltak av hestene i ulike situasjoner. Feks ved halthet, sår, variasjon i hverdagen. Lese hestenes kroppsspråk, som igjen er viktig mht sikkerhet. Feks når jentene skal ri ut på tur alene.

De lærer å ta avgjørelser, jobbe selvstendig, fullføre oppgavene, omsorg for dyrene, samarbeid med dyr og andre som er på jobb. Lære seg å behandle kunder og mye mer.

Når man er stallassistent kan man få jobb som aktivitør under rideleirene. Dette krever god kunnskap om teori rundt pussing av hester, anatomi, stell av utstyr osv. Samt lyst og evne til å dra med seg barn i aktivitet.

 

Som stallassistent, kan man om man ønsker, gå videre til å jobbe som guide eller instruktør. Når man er gammel nok for det og har erfaringen som trengs.

 

Man kan bli for rytter uten å betale for det.

 

Om sommeren har vi et tilbud for de som vil hjelpe til i en periode i hovedsesongen. (dvs i perioden fra ca 01.07 og frem til skole start) Man får da rideleir gratis om man er med og hjelper til i 21 av de dagene.

 

 

Stallgjengen:

 

Hva kreves for å være med i stallgjengen?

 

Stallgjengen er for alle, uansett alder og hva man kan. Trenger heller ikke være super interessert i hest, men liker å være sammen med andre å lære nye ting. Vi er veldig glade for å få med voksne og pensjonister også i denne gjengenJ

Det man gjør blir for hver enkelt tilpasset om man skal være alene i stallen eller sammen med andre. Og hva man kan gjøre mht erfaring og alder.

Som feks om man er 6 år, steller man ikke en hest alene uten noen til å hjelpe seg.

 Det vil da evt kunne være foreldre eller eldre barn/ungdom som vil hjelpe.

Hvorfor være med i stallgjengen?

 

Vi ønsker at alle skal få muligheten til å tilbringe tid i stallen. Uten at man må forte seg for å rekke ridetimen eller andre ting. Vi ønsker at alle kan få muligheten til å begynne å lære litt om hvordan man gjør ting og hvorfor, slik at de en dag kanskje, om en har lyst, kan bli med som stallassistent.

Vi kommer til å lage aktivitetskvelder/hyggekvelder for alle som er med. Vi kan da gå igjennom ulike temaer, som feks hvordan møkke en boks skikkelig og hvorfor det er viktig. Hvordan pusse utstyr eller bare møtes, pusse litt hest og drikke kakaoJ

Vi tror at barn i dag har godt av å være mer rundt dyr, lære litt om hvorfor vi må stelle for de, hvordan de oppfører seg og hvordan dyrene snakker sammen. Stresse ned litt og lære gjennom å hjelpe til. Slik at de ser at de gjør en forskjell, dyrene har behov for de og kanskje vi folk også kjenner at vi får noe tilbake gjennom og være sammen med de.

I stallgjengen skal vi ha det gøy, vi skal lære litt og ha det sosialt!

Hva koster dette?

For å delta i stallgjengen, koster det ingenting.

På aktivitetskveldene vil det være en guide, instruktør eller aktivitetsleder, som vil stå for og planlegge kvelden.  Det vil da koste en liten sum, som han/hun får.

Hvordan komme i gang?

Om man ønsker å være med, ta kontakt med meg. På tlf eller gjerne mail. Vi avtaler da hvilken aktivitet som passer dere og hvilke dager, om man ønsker faste dager/tider.

Flott og avtale med flere om en ønsker å være en liten gjeng som holder på sammen.

Før vi setter i gang, skal vi ha en felles gjennomgang av hva dere kan gjøre her på gården. Alle som ønsker å være med i stallgjengen, må delta på denne gjennomgangen.

Vi har to gjennomganger i løpet av året. En på høsten og en etter at 2. rideskole halvår har startet i februar.

Vi har en oversikt over hva slags aktiviteter dere kan holde på med på egenhånd og hvilke aktiviteter vi kan gjøre med en aktivitetsleder tilstede. Som vi da går igjennom.

 

 

Hvorfor gjør vi dette? For-rytter, stallassistent, stallgjengen.

Hva lærer barna i dette tilbudet, som de ikke lærer i rideskolen?

For å bli flink til å ri, må man trene mye. Mengde trening. For å bli trygg som rytter eller rundt hestene, må man være i miljøet og få erfaring og mestring på flere områder. Man lærer mye av feks å selv klare å hente hesten i luftegården, helt selv klare å leie hesten på en tur, slik at et annet barn får en hyggelig opplevelse, helt selv klare å møkke en boks så «hesten din» kommer inn til en ren boks med kanskje en ekstra gulrot i krybben.

Visste du at en blir bedre som rytter gjennom å håndtere hestene mye på bakken? Børste, leie, sale osv. Dette vet vi, for her har jenter vært med og leid hester hele sommeren, kommet tilbake i rideskolen om høsten som trygge ryttere. Rir hestene sine bestemt, men respektfullt, tydelige og oppmerksomme. Mestring og tilpasset ansvar ut fra nivået man er, trene på å ta utfordringer og med omsorg for dyrene.

Vi ser på det som en vinn vinn situasjon. Barna har mulighet til å lære tidlig, bli flinke, være en del av et miljø med dyr, følge årets sesonger på en gård. Med aktiviteten som følger med. Og fordi som kar lyst til å lære mer, få større ansvar, har de noe å strekke seg etter. Og etterhvert bli god hjelp for oss. Med mulighet for å få jobb, om og når den tid kommer.

Vi ønsker også at dere som foreldre vil å delta og lære. Skape et miljø hvor dere kan treffe andre og ta en kaffe, dersom dere har tid til det.

Høres dette interessant ut? Avtaler kan gjøres gjennom hele rideskole året.

Vi starter etter høstferien!

Vi vil sende informasjon om aktiviteter som vi legger opp til, på mail i egen felles mail gruppe, til alle som ønsker å delta.

 

Har du spørsmål eller ønsker å bli med?

Ta kontakt med Grete på mail: grehedal@online.no

Hilsen Grete